<%@LANGUAGE="JAVASCRIPT" CODEPAGE="65001"%> Asociatia Romana de Psihanaliza Legaturilor de Familie si Grup "Enrique Pichon Riviere"
 
 
 
Les deuils infantiles
Articole

Claudiu Ganciu
Consilierea analitica a apartinatorilor

 

 
 

Cum se procedeaza?

Inainte de toate este necesar sa va decideti daca este vorba despre boala. Puteti sa urmariti in primul rand comportamentul. Cand istoria se repeta, cand starea celui care va cere bani este aparte, este seducatoare si irezistibila atunci va confruntati cu o mare problema. Daca v-ati decis ca este vorba despre boala si ca fiul, fratele, sotul, prietenul sau colegul dvs. este depedent de jocuri si pare a pierde bani si a fi foarte vrajit de cazinou, sala de jocuri, pariuri sportive sau alte vairante, puteti trece la a doua intrebare.

Ma implic?

Este necesar sa vedeti daca va puteti implica, daca va intereseaza ceea ce se intampla cu el, daca doriti sa participati alaturi de el la procesul vindecarii sale. Tendinta pe care o aveti in acest moment este de a-l trimite pe el sa urmeze o terapie, sa se vindece, sa faca ceva cu viata lui. O strategie la indemana si economica insa aveti putine sanse de reusita. Dar merita incercat. Chiar daca va fi de acord este bine sa urmariti ceea ce se intampla si sa pastrati legatura cu terapeutul daca acest lucru este posibil si daca strategia acestuia de lucru permite aceasta abordare.

Ma implic mai mult?

Daca strategia de mai sus nu a functionat se pare ca este nevoie de mai mult. In acest sens, apare intrebarea daca va implicati mai mult. Acest lucru presupune ca dvs. personal sa urmati o consiliere cu scopul vindecarii sale. Pentru aceasta puteti apela la aceasta varianta de lucru – „consilierea apartinatorilor jucatorului”.

In ce consta ea?

In primul rand sa ne imaginam jucatorul ca fiind o persoana care este absorbit de o gaura neagra a jocului (comportamental) si a depresiei (psihic). In momentul intrarii in aria de excitatie a jocului, nu se va putea controla, va fi o putere care este mai mare decat a lui. Mai mult, jucatorii au o capacitate mare de seductie, ei va vor convinge de bunele lor intentii si de faptul ca au nevoie de bani, de atentie, de ingrijirea dvs. Este corect ceea ce spun insa nu in minte vindecarea lor ci intretinerea starii de umplere a golului pe care il resimt. Cum sunt foarte convingatori va vor lua cu ei in „gaura neagra” a jocului. Similar gaurii negre este in afara timpului si spatiului si pare sa inghita tot, inclusiv pe cei din jur care ajung sa se cearta in permanenta, sa fie tensionati, sa intre in lumea lui. Rolul consilierii este de a asigura o retea, o panza care sa fie tesuta in jurul pacientului cu scopul de a permite acestuia sa aiba o baza de vindecare. Este o incredere de baza de care acesta are nevoie, el indoindu-se de tot ceea ce exista pe aceasta lume. Rolul terapeutului este de a vedea specificul starii dincolo de aceste consideratii general valabile. In acest moment puteti suna pentru o programare a dvs. si sa solicitati o consiliere pentru pacientul jucator. Refuzul Cand te intalnesti cu refuzul de a veni cu tine sau de a merge singur intr-o terapie sau in alta forma de ajutor este necesar sa nu renunti. Tu incerci prin cuvant sa il convingi. El nu vrea si iti explica ca poate singur, ca el poate sa se lase si singur daca ar vrea, ca nu are niciun motiv. Devine un zid pe care simti ca nu il poti escalada prin cuvant. Daca cu discutia nu merge, atunci ai nevoie de alta abordare.

Cealalta abordare este cea a exemplului personal. Renunti la cuvant si pui in scena ceea ce spuneai pana atunci. Adica, vei merge chiar singur. Vei incepe terapia lui prin tine. Este primul nivel – cel individual. Ulterior, lucrurile se vor mai dezamorsa daca tu vei simti ca se poate. Aici exemplul personal e decisiv. Chiar daca el nu va veni tu vei descoperi ce poti sa faci pentru a intra in lumea lui si a descoperi solutia. Poate parea usor ciudat sa consulti pentru altcineva. Acest lucru este functional din perspectiva psihanalizei legaturii. Psihanaliza legaturii demonstreaza ca o parte din dificultatile unei persoane sunt in raport cu fantasma unei alte persoane. Ca aceste relatii sunt dominante si fenomenul de rezonanta poate intretine o stare de rau sau o poate vindeca. Este ceea ce in cultura romana se poate traduce in zicala: „Spune cu cine te insotesti ca sa iti spun cine esti.” Ca exemplu – critica permanenta la care este supus dependentul este un mod de a intretine boala.

Aceasta critica vine din dorinta de a schimba situatia insa este si acceptarea imaginii ca el este rau si ca aceasta situatie nu se poate schimba. Ceva ce este criticat exista. Daca ai simti ca nu este cazul pentru a-l critica atunci ai putea modifica starea. Dar absenta criticii ar trebui sa fie ceva autentic si nu o abtinere, adica el va reactiona nu la ceea ce spui ci la ceea ce simti. Desfasurarea consilierii

Sunt trei nivele de consiliere:

- Individual, in care este prezent apartinatorul, singur sau insotit de un alt membru al familie

- Familial, in acest nivel este prezent si jucatorul impreuna cu cel putin unul din membrii familiei (de regula) dar pot sa fie si prieteni sau colegi. Totusi aceste din urma situatii sunt mai rare astfel incat denumirea de consiliere familiala este mai adecvata.

- Grupal in care mai multi apartinatori participa la un grup impreuna cu o echipa de terapeuti prin care se asigura intelegerea bolii, a starii de tensiune, a strategiilor si a cauzelor date. Metoda folosita aici este psihodrama psihanalitica. Note specifice Este o actiune de durata care se desfasoara in timp. De regula aceste trei nivele sunt combinate pentru a permite aceasta tesere care sa permita functionarea adecvata a pacientului. Date

contact: Claudiu Ganciu – clauganc@gmail.com; 0722 453 906