<%@LANGUAGE="JAVASCRIPT" CODEPAGE="65001"%> Asociatia Romana de Psihanaliza Legaturilor de Familie si Grup "Enrique Pichon Riviere"
 
 
 
Les deuils infantiles
Articole

Claudiu Ganciu
Dependenta de jocuri de noroc – consilierea apartinatorilor

 

 
 

Jucatorul

Sa gandim in cateva cuvinte dependenta de joc. Sa plecam de la urmatoarea premiza – ca vorbim despre o boala pe care pacientul respectiv o manifesta. Ea nu pare evidenta si nu se vede. Boala se manifesta in momentul intrarii in joc. Atunci se produce o pierdere a ratiunii, un colaps a ceea ce este gandire si inlocuirea ei cu o reactie implicita, reflexa in care golul ratiunii si cel afectiv se impletesc. Dorinta sa este sa umple golul respectiv si sa reuseasca sa se simta, in sfarsit, bine. Cand nu mai poate sa joace pentru ca nu mai este acceptat cauta sa se intoarca la joc prin orice mijloace. Pentru asta are nevoie de alti bani. Mandatul familial al salvarii

Din punct de vedere psihologic vorbim despre o depresie importanta bazata pe o pierdere a unui obiect care este inconstient resimtit ca pierdut. La aceasta se adauga vinovatia resimtita si preluata de multe ori a pacientului pentru suferinta familiala. Jocul de noroc este o combinatie intre pedeapsa pentru vina sa si idealul unei reusite majore care sa vindece tot ceea ce este ranit. In multe istorii ale pacientului se regaseste reprosul constant ca nu pot beneficia de un nivel material adecvat, ca nu au bani. Acest repros este de multe ori resimtit de pacient ca o cerere – ”Este datoria ta sa ai grija de familia ta”. Copilul este pus in situatia sa beneficieze de acest comportament si atunci incearca prin orice mijloace sa satisfaca cererea familiala de succes. Aceste cuvinte au si un rol de invinovatire. Prin aceste cuvinte familia afirma ca are o suferinta. Copilul care isi iubeste familia va incerca sa satisfaca cererea. Astfel se va orienta spre domenii care, in imaginatia sa si, de multe ori, a familiei asigura un succes rapid. A fi fotbalist sau a castiga la cazinou devin doua modalitati posibile de abordare a acestui context.

Nu intamplator fotbalul si cazinoul sunt deseori asociate. Daca urmarim istoria fiecarui jucator, vom sesiza de multe ori ca reactiile sale sunt si consecinta unui roman familial plin de idealuri si esecuri. Jucatorul este un copil investit cu un dar miraculos – cel al salvarii familiei sale. El a primit acest mandat si incearca sa il joace prin acele variante care ii pot asigura succesul. Dar niciodata un copil nu este iubit pentru ca face un miracol ci pentru ceea ce este si pentru faptul ca asigura o parte narcisica a parintilor. Investirea cu functia de salvare a familiei este inconstienta. Aceasta investire va face sa existe o speranta care va lua repede forma disperarii. Familia insasi este cea care joaca prin acel copil, viitorul jucator, un pot imens. Acest copil este, de obicei, unul inteligent, el are deja o capacitate de a castiga bani indiferent de nivelul social. Sunt persoane care in adolescenta au reusit sa gaseasca nise de piata in care sa faca bani neasteptate sau oricum, la care altii de varsta lor, nu s-ar fi gandit. Imaginatia lor, modul in care si-au construit adaptarea este foarte buna.

Aceste calitati insa nu ii garanteaza succesul pentru ca nu par suficiente pentru mandatul pe care l-au primit. Secretul Un alt punct de vedere in care ar trebui sa privim povestea jucatorului este cea in care el ascunde cat de bine poate aceasta parte din viata lui. Dar un secret neimpartasit sau pentru care nu se doreste spunerea ar mai fi secret? Secretul este expresia unei combinatii intre dorinta sa de a spune, de a impartasi si asteptarea unei respingeri din partea celorlalti. Contextul devine unul paradoxal. Pe de o parte a incredinta cuiva secretul este o modalitate de a fi cu el, cei care au un secret au, implicit, si un pact – ei impartasesc o valoare comuna pe care nu o impartasesc si cu altii, ca un legamant. Pe de alta parte, a spune inseamna a recunoaste boala, a recunoaste neputinta sa, a recunoaste ca nu este copilul investit cu miracolul salvarii familiei.

Claudiu Ganciu
psihoterapeut